Belangrijk om te weten voor je een fotofilter aanschaft

Set grijsverloop filters Cokin

Overweeg je de aanschaf van een fotofilter voor je camera?

Als je een nieuwe of gebruikte camera koopt, is de eerste vraag van de verkoper meestal: "wil je er gelijk een uv-filter bij? Deze beschermt je lens tegen...."

De meeste (hobby)fotografen hebben dus ooit wel eens gehoord over de mogelijkheid van een filter op het objectief.

UV-filter zin of onzin?

Persoonlijk gebruik ik liever mijn zonnekap als bescherming. Het UV-filter is vaak een goedkoop stukje glas/plastic. Beetje zonde als je een objectief van 1.800 euro koopt vanwege de hoge kwaliteit van het glas om er dan een filter van 30 euro en de bijbehorende kwaliteit voor te zetten.

Maar zoals gezegd, dat is mijn persoonlijke  mening.

Waar let je op bij aanschaf van een fotofilter?

Als we het hebben over fotofilters heb je een heel scala aan keuzes.

Geen idee waar jij naar op zoek bent, maar er zijn een aantal belangrijke overwegingen die opgaan voor welk soort fotofilter je ook van plan bent aan te schaffen.

Schroef- of schuif - fotofilter

Schroefsysteem fotofilter polarisatie

Versus

Schuifsysteem fotofilter grijsverloop

Filters komen in verschillende soorten, maar ook maten. Grofweg kun je filters in zijn algemeenheid onderverdelen in 2 soorten: schroef of schuif.

Schroef

Een schroef filter is het exemplaar dat je letterlijk op je objectief schroeft. De meeste objectieven zijn uitgevoerd met schroefdraad aan de voorkant (voel maar met je vinger aan de voorkant van je objectief). Van het voorste deel van het materiaal tot aan het glas zit een overbrugging. In deze overbrugging lopen groeven waarin het filter gedraaid kan worden.

Schuif

Een schuiffilter is een plastic/glazen plaatje dat in een houder voor je objectief wordt geplaatst. Uiteindelijk heb je voor een schuiffilter een houder nodig. Om deze houder te bevestigen heb je een ring nodig, die - je raadt het al - op je objectief gedraaid wordt.

Diameter objectief

Het belangrijkste bij aanschaf is de vraag of je meerdere objectieven gebruikt of gaat gebruiken.

Het vervelende is namelijk dat de diametermaat van objectieven niet altijd gelijk is.

De diameter is de cirkelgrootte van je objectief. Deze maat vind je in de meeste gevallen voorop bij het glas in de ring die daarom heen zit. Daar vind je een: Ø met daarachter een getal.

Dit getal heb je nodig voor de ringmaat die je op je objectief draait.

Schroef  ->   vs  <-   Schuif

Diametermaat van je objectieven is dus precies waar volgens mij de afweging ligt of je gaat voor een schroef- of een schuiffilter.

Bij schroeffilters heb je dus voor elk objectief met een andere maat ook een eigen fotofilter nodig.

Bij een schuiffilter gaat dit alleen op voor de ring die je nodig hebt om de filterhouder op je objectief te draaien.

De aanschafkosten bij meerdere objectieven en gebruik van hetzelfde soort filters kan dus aardig oplopen bij schroeffilters. De losse ring van een schuiffilter is namelijk vele malen goedkoper in de aanschaf. En voor de verschillende diameters van je objectieven heb je bij een schuiffilter dus alleen een andere ring nodig.

Set fotofilters
Jouw gebruiksdoel

Eigenlijk wilde ik hiermee beginnen, maar niet iedereen is op de hoogte van alle terminologie, dus vandaar eerst de uitleg hierboven.

Voordat je helemaal los gaat met bestellen is het praktisch te kijken naar het doel waarvoor je fotofilters wilt aanschaffen.

Ook hier gaat het afwegen van een schroef- of schuiffilter weer op.

Kies je voor één soort filter en ga je die steevast gebruiken? Dan is een schroeffilter een prima optie.

Wil je meerdere soorten filters, denk aan grijsverloopfilters, ND - neutral density - filters, macrofilters enzovoort. Overweeg dan wat voor jou praktisch is.

Zelf ga ik voor de optie van het schuiffilter. Daar kan ik al deze filters prima in de houder kwijt.

Zo kun je goed uit de voeten met landschapsfotografie, natuurfotografie en ook gebruik maken van je creativiteit bij de ND filters voor foto's met lange sluitertijden.

Keus genoeg

Er zijn veel merken te krijgen tegenwoordig. Voor elke portemonnee is wat te vinden. Zelf blijf ik graag merk onafhankelijk, een paar merken waar je bij kunt rondkijken zijn:

Dit rijtje is bij lange na niet compleet. Het toont voor mij in elk geval wel aan dat fotografie - en het gebruik van filters daarbij - nog lang niet dood is.

Ik heb in dit rijtje alleen de linken naar de merken opgenomen. Deze zijn niet altijd rechtstreeks te bestellen. Dit gaat dan via de reguliere fotowinkels, maar in sommige gevallen ook rechtstreeks via de online shop.

Het lijstje is vooral bedoeld om zelf te kijken wat er te krijgen is, voor je de voorkeur van de verkoper voorgeschoteld krijgt.

Geen schroef? Toch filter!

Heb je een camera zonder verwisselbaar objectief of een compactcamera?

Dan kun je ook gebruik maken van filters! Ga dan op zoek naar een fotofilter waarbij gebruik gemaakt wordt van een magnetisch opzet systeem. Zo kun je net als bij het schroefdraad mechanisme net zo goed gebruik maken van een filter tijdens je landschaps- of macrofotografie.

Meer weten over filters?

Wil je meer weten over wat je met filters kunt doen? Lees dan mijn ervaringen in deze artikelen:

Lees ook.....