Fotothema (concertfotografie) – leren van elkaar

Concertfotografie-Ellen Jordaan

WAT VIND JE HET LEUKST AAN DIT ZELF GEKOZEN THEMA ?

Het leukste is de energie en de dynamiek van de band. Als de bandleden in hun flow zitten, heeft dit ook een positieve werking op mij en word ik helemaal enthousiast met fotograferen.

Concertfotografie-Ellen Jordaan

In de serie fotothema's deze keer de ervaring van een andere fervent fotografe. Bij dit thema kijken we naar de rockband 'The First Resort'. Dit betekent dat we ingaan op concertfotografie.

Ook deze maal onder het motto: geen betere manier om te leren, dan van elkaar.

Introductie: ellen jordaan
Haar thema: concertfotografie

Ellen fotografeert al 7 jaar. Sinds een jaar volgt zij met haar camera de rockband 'The First Resort'.

Zij vertelt je haar ervaringen door middel van de vragen die ik heb gesteld.

WAAROM HEB JE GEKOZEN VOOR concertfotografie?

Mijn neef Kimon speelt in een rockband “The First Resort”. Ik wilde graag foto’s maken van zijn optredens in Nijmegen, maar ik merkte dat dat niet zo gemakkelijk was. Weinig licht, zwarte muren en een zwart plafond. Ik wilde er meer van afweten hoe ik onder deze omstandigheden toch mooie foto’s kan maken.

HOE LANG BEN JE AL BEZIG MET HET FOTOGRAFEREN VAN CONCERTEN?

Sinds 1 jaar. 

Image
Heb je een tijdpad waarbinnen je het thema hebt gepland  ?

Ik heb geen tijdpad gepland. Ik wil mijzelf steeds verbeteren.  Meestal ga ik in de zomermaanden een paar keer fotograferen. Dan zijn er zomerfestivals en treden ze meer op.

Heb je iets specifieks geleerd door dit thema ?

Het is geen gemakkelijk thema om te fotograferen, omdat er heel weinig licht aanwezig is. De muren en plafonds van het cafe zijn donker en het licht is minimaal. Ik heb geleerd om te denken in mogelijkheden en ook goed te kijken naar de emoties.  En als ik moet flitsen, hoe ik dat het beste kan doen om het flitslicht te beheersen. Ook bewerk ik de foto’s na.


Wie of wat gebruik je voor het opdoen van inspiratie?

Ik heb een aantal lessen gevolgd  om te leren hoe ik kan omgaan met weinig licht, waar ik op moet letten en hoe ik mijn flitser in kan stellen als dat echt nodig is. Verder heb ik inspiratie gehaald uit pinterest.

Welke foto zou je graag nog eens maken binnen jouw thema ?

Het lijkt het me geweldig als de band mag optreden op een mooi podium met mooie lichtbundels. Overigens ben ik nog niet zo lang bezig met concertfotografie. Ik kan hier nog heel veel in leren.

Wat is tot nu toe je meest favoriete foto ?

De meest favoriete foto is een foto die ik gemaakt heb van Erik Jan. Hij zat lekker in zijn flow. En dan is het zo leuk om te fotograferen!

Image
Image
Wat heb je geleerd  van de foto hiernaast?

Ik probeer te leren van elke foto en probeer naar elke foto kritisch te kijken.

Van de foto hiernaast heb ik het meest geleerd over het op de juiste manier instellen van mijn camera als het gaat om snelheid. Iedere situatie is anders. Afhankelijk van de snelheid, maar zeker ook de lichtomstandigheden is het belangrijk de juiste balans te vinden. Hierbij heb ik geleerd niet alleen naar de sluitertijd te kijken, maar ook gebruik te maken van de ISO instellingen. Het kijken naar licht en inschattingen maken van de situatie is daarbij ook een grote factor.

Telkens neem ik een nieuwe uitdaging op. Het fotograferen in donkere omstandigheden heeft nu mijn aandacht.


WAT HEB JE TOT NU TOE GELEERD VAN DIT THEMA ?

Hetgeen wat ik het meest geleerd heb, is te denken in mogelijkheden. En ook durven om met hoge ISO waarden te fotograferen. Gewoon lekker uitproberen!

Tot slot:

Dank je wel Ellen voor je bijdrage! Nu in Covid tijd zal het niet mogelijk zijn veel te oefenen, maar ik hoop dat je zeker het denken in mogelijkheden met de camera blijft uitproberen. Al doende leert men en het vastleggen van mensen die zo opgaan in hun passie geeft een extra boost aan jouw als fotograaf. Super! Hopelijk mag je snel weer op pad!

Wat gaaf om het interview terug te lezen. Je passie voor twee onderwerpen verenigen lijkt dus niet onmogelijk.

Dank je wel dat je mee wilde doen. Ik hoop dat ook jouw verhaal anderen weer inspireert om er op uit te trekken met hun camera!

Heb je vragen of opmerkingen, laat dan gerust een commentaar in het reactiedeel achter!

Lees ook het eerdere artikel van Paulien Eikelhof en haar thema: de Lensball
of het artikel van Pia van der Vall en haar thema: Hondenfotografie tijdens schapendrijven.

Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Agenda cursussen en workshops

Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

 

Schrijf in voor
e-zine BULB

 

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *