Fotothema – seeing double – april 2018

Jaarthema 2018: Seeing double / Taking single -april

In de foto bovenin zie je de beelden die ten grondslag liggen aan het totaal beeld.

Deze keer ben ik aan de slag gegaan met 2 van de andere instellingen die beschikbaar zijn in de Canon 5d IV onder het menu “Meerdere opnames”

Zoek de verschillen

Bij de opties “Meerdere opnames” heb je keuze uit Additief, Gemiddeld, Helder & Donker. De vorige keer ben ik aan de slag gegaan met Additief. Dit artikel neem ik je mee op mijn zoektocht voor de verschillen tussen Helder & Donker.

Lees de handleiding

Hoewel er informatie op internet te vinden is over de opties Helder & Donker wordt het verschil mij daar niet duidelijk. De voorbeeldfoto’s geven me niet een indruk over wat ik met de opties kan bereiken. Het leek me daarom goed ze eens naast elkaar uit te proberen. 

Technische praat

Wil je meer weten over de verschillen die ik ontdekt heb? Lees dan verder deze artikelen over de optie Helder voor dubbel opnames of de optie Donker voor dubbel opnames. Je vindt daar een uitgebreide uitleg over het belangrijkste dat je moet weten als je met deze opties aan de slag wilt.

Van theorie naar praktijk

Hieronder zie je de beelden die gebruikt zijn voor het eindresultaat van de maand April. Verder leg ik je graag uit welke instellingen gebruikt zijn om het beeld te maken.

1 + 1 = 3
Alles is natuur
Alles is natuur

UITLEG: (Alles is natuur)

Deze foto is tot stand gekomen door gebruik van de mogelijkheid om een dubbelopname in je camera te maken. Hierbij wordt telkens beeld toegevoegd aan een eerdere opname

Instellingen Canon 5D IV:

  • Meerdere opnames
  • Donker
  • Aantal opnames 2
  • Alle beelden opslaan
  • Doorgaan meerdere opnames: continu

Beide foto’s zijn 1 stop donkerder gefotografeerd voor het juist gewenste effect.

Deze foto is zonder computerbewerking door de fotograaf tot stand gekomen!!

De eerste pogingen

Deze keer heb ik foto’s gemaakt met de stand: Donker. Bij de informatie die ik op internet heb weten te achterhalen kun je deze methode vergelijken met het effect dat je ook kunt bereiken in Photoshop met laagdekkingen.

Photoshop or not to Photoshop?

De vraag die nog al eens gesteld wordt is: Waarom doe je dit niet in Photoshop? Zeker als je weet dat werken met laagdekkingen en lagen in Photoshop je meer bewegingsvrijheid geeft, ligt het niet voor de hand de opnames in je camera te willen maken.

Voor mij is in dit geval niet het ‘perfecte’ eindresultaat het doel. Afwerking in Photoshop betekent (te veel) uren achter je computer. Tijd die je anders bezig kunt zijn met buiten genieten van de omgeving. Je camera beter leren kennen en de technieken achter de systemen te begrijpen. 

Toegegeven, eindresultaten in Photoshop kunnen beter gestuurd worden. Maar er gaat voor mij niets boven bezig zijn met de camera. 

Praktijk – ervaring

Bovendien houd dit je scherp als het gaat om werken met je camera. De ervaringen die je in de praktijk meeneemt geven je een goede basis om te weten wat je uiteindelijk van je beeld mag verwachten. Het helpt je creatieve brein combinaties te maken. Een ervaring die je wellicht ook achter je computer opdoet, maar niet als het gaat om de basis van je eindresultaat: het maken van een goed (start)beeld!

Doen, doen en nog eens doen

Ook deze keer kan ik niet anders zeggen dat het doen me weer veel heeft geleerd. In de aansluitende artikelen bij dit verhaal leg ik je graag uit wat doen me deze keer heeft geleerd!

Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Agenda cursussen en workshops

Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

 

Schrijf in voor
e-zine BULB

 

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *