Fotothema – seeing double – maart 2018

Jaarthema 2018: Seeing double / Taking single -maart

In de foto bovenin zie je de beelden die ten grondslag liggen aan het totaal beeld.

Je zult je wellicht afvragen of ik niet heb gezien dat de beelden te donker zijn. Maar ik kan je gerust stellen dat heeft een reden!

Op pad voor het beste resultaat

Om één van de mogelijkheden van de Canon 5D IV te leren kennen en uitproberen bij het maken van dubbelopnames heb ik er lekker rustig een middag voor uitgetrokken.

Lees de handleiding

Nog voor ik op pad ging had ik natuurlijk al wat tijd met lezen doorgebracht. Gelukkig vind je op internet veel informatie over fotografie, zoals uitgebreide handleidingen voor je camera.

Zelf leer ik meer uit doen dan van lezen, maar met alle mogelijkheden is het toch handig even wat tijd met een tekst door te brengen. In de handleiding van Canon staat dat je bij gebruik van dubbel opnames voor elk beeld dat je over elkaar heen gaat leggen -1 moet belichten.

Technische praat

Met mijn jarenlange ervaring is -1 belichten geen vreemde opdracht.

Ik kan me zo voorstellen dat enthousiaste starters hier vast lopen.

Daarom vind je in dit artikel over belichten voor dubbel opnames een uitgebreide uitleg over het belangrijkste dat je moet weten als je met dubbel opnames aan de slag wilt.

Van theorie naar praktijk

Ben je helemaal bij? Dan begrijp je in elk geval waarom de foto’s boven dit artikel zo donker zijn geworden. Waarom? Dat leg ik je graag uit.

In het artikel Wat je moet weten voor je begint leg ik je uit dat een foto begint met een zwart plaatje waar laag over laag licht tot een ‘correct’ beeld wordt gevormd.

Omdat je nu meerdere foto’s over elkaar heen gaat maken, wordt er 2x licht op je chip geprojecteerd. Zouden we beide opnames ‘correct’ maken, dan wordt het beeld veel te licht om nog te herkennen.

Volgens de handleiding van Canon is het daarom verstandig voor elk beeld dat je toevoegt een stop onder te belichten. Voor 2 plaatjes over elkaar adviseren ze -1 stop en voor 3 plaatjes -2 stop en zo verder.

Het maximale aantal beelden dat je over elkaar heen kunt nemen is 9. Ik kan me niet voorstellen hoe 9 lagen beeld tot een mooi eind resultaat kan leiden. Voor de komende tijd beperkt ik me tot 2 beelden, dat lijkt me al ingewikkeld voldoende.

Je bent wat je eet
Je bent wat je eet
Je bent wat je eet

UITLEG: (Je bent wat je eet)

Deze foto is tot stand gekomen door gebruik te maken van de mogelijkheid om een dubbelopname te maken, waarbij telkens beeld wordt toegevoegd aan de eerdere afbeeldingen

Instellingen Canon 5D IV:

  • Meerdere opnames
  • Additief
  • Aantal opnames 2
  • Alle beelden opslaan
  • Doorgaan meerdere opnames: continu

Beide foto’s zijn 1 stop donkerder gefotografeerd voor het juist gewenste effect.

Deze foto is zonder computerbewerking door de fotograaf tot stand gekomen!!

De eerste pogingen

Deze keer heb ik foto’s gemaakt met de stand: Additief. Volgens Canon is dit te vergelijken met deze methode voor opnames uit het film tijdperk. Aangezien dit al een jarenlange wens is, ga ik dus hier als eerste mee aan de slag.

Dit blijkt al lastig genoeg. Kun je in beeldbewerking nog lekker schuiven tot het plaatje zich op de juiste plaats bevind. In de camera wordt dit al veel lastiger.

Nog niet zo ervaren?

Ben je nog niet zo bedreven in fotografie in zijn algemeenheid, dan bied de instelling “Selecteer beeld voor meerdere opnames” uitkomst. Met live view aan zie je het door jou gekozen beeld en kun je de nieuwe variatie zichtbaar in het scherm over je foto heen plaatsen. Hoewel tijdens de opname live view uitschakelt kun je in elk geval in beginsel sturen hoe het eindresultaat er uit komt te zien.

De Canon 5D IV heeft de mogelijkheid om je beelden zowel apart als alleen het eindresultaat op te slaan. De eerste bied gelijk een goede uitkomst om met jullie te delen wat de grondslag is van de foto’s die als eindresultaat uit de camera komen.

Praktijk – ervaring

Tijdens het uitproberen is afwisselend gebruik gemaakt van de mogelijkheid die de live view biedt. Zonder de live view wordt er heel wat meer van je fantasie als fotograaf gevraagd. Je zult goed moeten onthouden wat zich waar in je eerste beeld bevindt. Bij het opnemen van de 2e foto wil je tenslotte goed uitkienen om het mooiste resultaat te krijgen.

Bovendien merk ik dat het veel vraagt van je concentratie vermogen. Even lekker wandelen en hier en daar wat knippen is er niet bij. Bij verschillende lichtomstandigheden moet je telkens in gedachte houden dat het beeld die éne stop onderbelicht moet zijn voor het beste resultaat.

Ook de combinatie van donkere en lichte delen in je beeld is belangrijk. Een licht deel kan alleen lichter worden, waardoor informatie en effect verloren gaat. Goed nadenken en kijken naar het beeld is dus cruciaal.

Fotografie als meditatie

Echt een moment voor jezelf is het wel. Je hebt werkelijk geen tijd om je met anderen of andere zaken bezig te houden. Een zen fotografie momentje dus voor degene die daar even behoefte aan hebben. Als je in de zone zit ben je geconcentreerd op zoek naar de juiste verhoudingen tussen licht en donker. De structuren die met elkaar samen gaan zijn ook belangrijk. En last but not least is het resultaat dat je wilt bereiken.

Doen, doen en nog eens doen

Vooral een kwestie van doen dus weer. De ervaring maakt de meester en dat bereik je alleen maar door er zo vaak als kan over na te denken en mee bezig te zijn.

Het eindresultaat van deze oefening is wel aardig. Op naar de volgende uitdaging!

Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Agenda cursussen en workshops

Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

 

Schrijf in voor
e-zine BULB

 

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *