Het beste statief

Voorkom onscherpe foto's, gebruik een statief

Geregeld krijg ik de vraag van deelnemers aan cursussen en workshops wat het beste statief is. Natuurlijk willen ze niet weten welk statief er met kop en schouders boven uit steekt, maar wat het beste statief is voor hen.

Een lastige vraag, want veel hangt af van een aantal factoren die voor iedereen anders zijn. Denk maar aan de meest voor de hand liggende, het budget.

Toch is het goed om daar even overheen te stappen. Mijn filosofie is, dat als het nu te duur is je in de meeste gevallen wat langer kunt doorsparen en het voor jou ultieme product alsnog kunt aanschaffen.

De factoren die ik belangrijk vind, bekijk  ik per stuk. Heb je er wat aan bij de aanschaf van jou statief? Laat dan in het commentaarveld weten welke je uiteindelijk hebt gekocht en waarom.

In het artikel Oplossing onscherpe foto - statief stip ik de vragen hieronder aan. De belangrijke punten om bij stil te staan als je een statief wilt aanschaffen.

  • Waarvoor ga je het statief gebruiken?
  • Hoe vaak ga je het statief gebruiken?
  • Waar ga je het statief gebruiken?

Heb je die voor jezelf helder? Lees dan verder waar je bij aanschaf in de technische zin op kunt letten.

Denk daarbij aan:

Heb je straks nog vragen? Stel die dan ook gerust in het commentaarveld. Wie weeet wie we samen kunnen helpen door jou vraag en mijn antwoord.

Bedieningsgemak

Een vraag die we ons te weinig stellen als we een statief aanschaffen.

Lijkt een inkoppertje toch? Het opzetten en weer opruimen van het statief moet eenvoudig en vlug kunnen. Niemand heeft zin in gestuntel in voorbereiding op een goede foto.

Schieten pootjes telkens weg?

Zijn er veel handelingen nodig om het statief op te zetten.

Kun je makkelijk bij de knopjes? En zijn die ook eenvoudig en snel te gebruiken.

Ja dûh denk je nu misschien. Maar je zult de mensen de kost moeten geven die hier letterlijk mee worstelen als ze hun statief opzetten.

Een goed voorbeeld is het maken van foto's in een kerk. Prachtige ramen en mooi interieur vragen om vastleggen. Dan pak je je statief en klap je de poten uit. De ene schuift al weg en de volgende laat zich maar niet vastdraaien, was het nou links of rechtsom?

Of even snel klik, klik hoogte aanpassen en je kunt aan de slag.

Moet je te veel stoeien met het statief dan blijft ie al snel thuis. Het beste statief is diegene die je ook daadwerkelijk gebruikt.

Het beste statief om mee te nemen

Een statief is gemaakt om je camera een stevige ondergrond te geven. Daarvoor moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. Gewicht, stabiliteit en robuustheid.

Door onze reislust is het net zo belangrijk dat het statief ook 'makkelijk' mee te nemen is. Daarvoor doen de fabrikanten zeker hun best en dat valt te zien aan het aantal oplossingen dat daarvoor bedacht is.

De basisvoorwaarden van gewicht, stabiliteit en robuustheid komen daarbij onder een vergrootglas, want niemand wil op reis een statief van 25 kg meezeulen. De fabrikanten proberen je daarom de basisvoorwaarden te geven, met zo weinig mogelijk ballast en zo veel mogelijk gebruikersgemak.

Je statief kan zijn voorzien van een draagriem. Deze kun je dan samen met je cameratas om je nek hangen. Wat mij betreft niet altijd de handigste oplossing, want ik knoop mezelf met al die riemen om mijn nek zowat op.

Het statief voorzien van tas heeft wat mij betreft hetzelfde probleem als hiervoor.

Als je geluk hebt is je statief voorzien van een ring met of zonder karabijnhaak. Deze kun je dan bevestigen aan je cameratas/-rugzak. In het laatste geval zit ook vaak een zakje waarin de poten of tenminste één van de poten van je statief past, zodat je die aan de zijkant mee kan dragen.

Hoe kleiner je statief kan worden 'opgevouwen' hoe fijner het is om deze mee te nemen tijdens (lange) reizen.

Aansluiten, draai, draai of klik?

BLOG Plezier met fotografie - Statiefpoot bediening-©PM-Fotografie

Het vastzetten van de poten bij een statief kan een hele uitdaging zijn. De meeste poten bestaan uit 3 delen met 2 koppelstukken.

De uitvoering van deze koppelstukken zijn er grofweg in 2 varianten.

Een draaisysteem waarbij door te draaien aan het koppelstuk de poten los komen en verschoven kunnen worden.

Een kliksysteem waarbij de koppeling losgehaald en vastgezet wordt door pootjes met springveren. Klik los, klik vast.

Ik houd persoonlijk van het kliksysteem. Vooral als poten niet in hun uiterste standen worden gezet, maar je voor de juiste hoogte gebruik maakt van ergens halverwege helemaal in of helemaal uit.

Dit kan nog al eens nauw luisteren vooral als je dit voor meerdere poten moet regelen op bijvoorbeeld een oneven oppervlak. Het in- en uitdraaien wil dan nog wel eens niet op de juiste manier gebeuren, waardoor die ene poot tijdens het fotograferen nog een beetje verder doorzakt. Niet ideaal bij lange sluitertijden zal ik maar zeggen.

Ook voor je camera draai, draai of klik

Ook voor je camera geldt het draai, draai of klik principe. 

De aansluiting van je camera op je statief kan op verschillende manieren.

Er is een vast systeem voorzien van een schroef die je in de camera draait terwijl alles aan het statief vast komt te zitten.

Dit systeem vind ik zelf verschrikkelijk! Ondersteboven hangend om te zien of de schroef op de juiste plaats ingedraaid wordt. Dan priegelen tussen de zogenaamde plaat en het statief. Vooral in de kou vind ik dit niet aangenaam voor mijn handen.

Het andere systeem heeft ook een schroef, maar deze zit vast aan een losse plaat die je op de onderkant van je camera schroeft terwijl je statief nog ingepakt is of zich aan de kant bevindt. Het liefst één waarbij een ring aan de schroef zit, zodat je niet de schroef weer met een munt hoeft vast te draaien. Zit de plaat eenmaal vast, dan is het een kwestie van deze op het koppelstuk klikken en klaar ben je.

Dat maakt het aansluiten en opruimen snel en eenvoudig. Nadeel is dat je het plaatje kunt vergeten en dan ook niets aan je statief hebt.

Blog Plezier met fotografie - Tips en adviezen Petra Muilenburg Fotografie - Statief met 3 weg kop inclusief camera
Statief - kop of hoofd?

Het deel boven op je statief waarop je camera wordt aangesloten kan bestaan uit een 3-weg kop of een balhoofd.

Eerlijk, ik vind ze beide niet ideaal als ik met macro bezig ben.

Voor de verdere soorten van fotografie maakt het me niet zo veel uit. Een 3-weg kop geeft me wat meer het gevoel van robuust. Omdat door de 3 losse componenten het wat overzichtelijker is om je camera op de juiste manier te manoeuvreren.

In wezen doen beide hetzelfde. Je kunt de camera allerlei kanten uit draaien om de juiste positie voor het beeld te vinden.

Een balhoofd laat je de camera direct alle mogelijke kanten uitdraaien. Je kunt links, rechts naar voren en achteren.

Vooral in het begin na een 3-weg kop was dat voor mij even wennen. In wezen zijn er bij een balhoofd maar 2 knoppen. 1 om recht om de as te draaien op het statief. De andere om door middel van de bol los te maken de vrijheid te hebben je camera zo te plaatsen als je wilt.

Het probleem dat ik met beide - 3-weg-kop & balhoofd - heb is dat bij het vastdraaien je er altijd net naast zit.

Zoals ik al zei is dat vooral bij macro erg merkbaar. Je werkt daar op de millimeter en als je de knop vastdraait houd je de camera vast. Na het loslaten zakt deze dan altijd iets in.

Je zou kunnen redeneren dat je de camera dan niet vast moet houden, maar bij een balhoofd werkt de zwaartekracht je dan wel tegen. Net als bij boogschieten ga ik dan maar voor een kleine correctie ten opzichte van het doel. Iets erboven resulteert dan hopelijk in de juiste positie.

BLOG Plezier met fotografie - Macro instelslede - ©PM-Fotografie

Wil je met macro écht gebruik maken van dat millimeter werk? Maak dan gebruik van een macro instelslede. Hier kun je echt per millimeter je camera verplaatsen voor de juiste plek.

Beste digitale camera

Jaren geleden (2010!) schreef ik al een artikel over welke camera je het best kunt kiezen. Wil je naast dit artikel over het beste statief voor jou ook nog weten waar je rekening mee houdt als je een - nieuwe - camera koopt?

Lees dan het artikel dat ik toen schreeef voor de website "Beste Digitale Camera".

Ik weet het is al oud en belegen, maar ik beloof je dat het nu nog net zo relevant is als in die tijd!

Lees ook.....