Kijken en zien

Ga van kijken naar zien door niet direct te klikken.

Op vakantie valt het me vaak op dat mensen een bezienswaardigheid betreden met de camera in de aanslag en direct beginnen te klikken. Natuurlijk is er veel moois te zien en vast te leggen. Het meest gehoorde is daarna dat men het gevoel heeft niets van dit moois te hebben beleefd.

Er zijn dus meerdere redenen voor mijn volgende advies. Waarschijnlijk ervaart u bij het lezen van de tekst het gevoel van open deuren, maar observeer en zie dat de meeste mensen niet weten dat die deuren open zijn. Onderscheid u van de gemiddelde vakantiefotograaf en neem de tijd om te kijken en daadwerkelijk te zien.

Komt u op een nieuwe locatie neem dan eerst op het gemak de atmosfeer in u op. Kijk om u heen, maak een inschatting van wat nodig kan zijn als het gaat om de instellingen op de camera. Beter is nog als u van plan bent in de vakantie foto’s te maken van voor u belangrijke evenementen of bezienswaardigheden u vast voor te bereiden. Bedenk wat en waarom u het wenst te fotograferen. Dit voorkomt het gevoel bij thuiskomst dat u niet heeft vastgelegd wat u graag wilde.

Een voorbeeld spreekt de meeste van ons meer aan, daarom hierbij een voorbeeld voor een spontaan bezoek aan een kerk.

U treed het gebouw binnen en kijkt eerst op het gemak om u heen. Welke delen van het gebouw spreken u aan. Gaat u voor de sfeer, de architectuur? Misschien het licht dat door de ramen een mooi schouwspel biedt? Of de mensen die een kaars gaan branden (denk hierbij wel om mensen hun privacy!). Ook de beelden of andere kunstvoorwerpen zijn een geliefd onderwerp. Laat de camera nog even in uw tas en bedenk wat u het meest aanspreekt.

Vaak worden we voor het betreden al geïnspireerd door beelden of verhalen. Sta daar even bij stil, wat is de reden dat u juist dit evenement of deze bezienswaardigheid bent gaan bezoeken. Tenslotte is het aanbod tijdens onze vakanties of uitstapjes vaak overweldigend. Dus waarom nu juist dit.

Als het beeld zich in uw hoofd heeft gevormd weet u waar u naar op zoek bent en kunt u dus een bewuste keuze maken om juist dat vast te leggen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *