Lentekriebels

Bloesem - voorjaar Keukenhof 2015

Gaat het bij u ook kriebelen in het voorjaar? Het is geen allergie, meer een verslaving. De temperatuur loopt op en de natuur laat zich weer buiten zien. Niet dat de winter geen goede tijd is voor foto’s. Maar het voorjaar met zijn uitbundigheid lokt ook de fotografen weer naar buiten.

Bloesems

De bloesems zijn van korte duur. Het is vooral zaak bij de voorjaarsbloeiers snel in actie te komen. Net even te koud en ze komen niet open. Maar als het dan wat stijgt in temperatuur barst de bloemen pracht als een explosie los.

Staand onder of bij een bloesemende boom hoor je dat ook voor de insecten het harde werken is aangebroken. Nectar etende en verzamelende insecten zoemen af en aan. Het is een drukte van jewelste en je komt ogen te kort om te volgen waar alles zich bevindt.

De grote vraag is hoe ga je de bloesems fotograferen.

Bloesem - voorjaar Keukenhof 2015

Bloesem – voorjaar Keukenhof 2015

Licht

Houd rekening met de richting van het licht. Tegen het licht in fotograferen is een goede optie. Kies dan voor en silhouette effect. Zoek een positie waarbij de zon door de bloesem heen filtert. Kiest u voor een kleine diafragma opening dan kunt u het licht als een ster vastleggen. Zorg dan voor een groter donker oppervlak zoals een dikke tak. Onthoud dat licht donker nodig heeft om goed tot zijn recht te komen.

Tegen het licht inkijken levert nog al wat problemen op bij het maken van de juiste uitsnede. Kijkt u recht tegen de zon in dan ziet u meestal alleen een grote vlek. Pas op want dit kan ook nog een oogbeschadiging en camera beschadiging tot gevolg hebben.

Voor het fotograferen van de ster heeft u een kleine opening nodig (hoog diafragma getal). Beschikt u camera over een scherptediepte controle knop? Gebruik deze dan als een soort zonnebril. De knop zorgt er voor dat het diafragma wordt dichtgeknepen tot het formaat dat ingesteld is. De camera zelf stelt dit pas in op het moment dat de opname wordt gemaakt.

Door gebruik te maken van deze knop wordt het beeld bij een kleine opening veel donkerder. Zo kunt u toch een goede compositie maken. Houd de knop tijdens het afdrukken gewoon ingedrukt of doe uw oog dicht als u de knop loslaat om te voorkomen dat de zon u alsnog verblind.

Fotografeert u met het licht mee? Let dan goed op het geheel. Door hoge en lage takken kan er groot verschil ontstaan tussen verlichte en niet verlichte delen. Op zich niets mis mee, zolang u er in de opbouw van uw beeld rekening mee houdt.

Bloesem - lijnenspel<br />  @ Keukenhof

Bloesem – lijnenspel
@ Keukenhof

Lijnenspel

Op het eerste oog zult u veel zien. De bloemen, takken, insecten, het kleurenspel en kleurenpracht. Neem echter de tijd om uw foto te maken. Let op het lijnenspel van de takken. Loop als het mogelijk is rond de boom en zoek sterke lijnen. In eerste instantie lijken veel bloesemfoto’s aardig om naar te kijken. Om de kijker langer dan een vluchtige blik te boeien is het zaak om een goede compositie opbouw te overwegen.

De lijnen van de dikke takken kunnen u daarbij helpen. Denk hierbij aan de kijkrichting, diagonalen lijnen en de plaatsing van het meest opvallende deel in uw compositie. Werk hier zo veel mogelijk naar toe.

Kleur en achtergrond

De bloesems zijn er in vele kleuren. Van zacht wit naar fel roze. Vaak wordt gedacht dat een strak blauwe lucht nodig is om de ‘juiste’ bloesem foto te maken. De witte en lichte bloesems kunnen ook prima tegen een witte achtergrond. Die wolken kunnen dus best van pas komen. Een beeld met weinig zwart en donker en juist veel lichte en witte tinten wordt een ‘high key’ opname genoemd. Zorg voor de juiste lichtmeting en geef met zo’n high key opname een breekbare sfeer aan uw foto mee.

Kies er ook eens voor om in de afwerking gebruik te maken van een softing effect. De foto zal hierdoor een dromerige sfeer krijgen.

Volgende keer: voorjaarsbloeiers een b(l)oeiend geheel – een goed statief én het huppelt in de wei – sluitertijden, wees er snel bij

Heeft u ook tips voor het mooi of bijzonder vast leggen van bloesems? Deel dit dan in het commentaarveld hieronder. Wat u ook vastlegt in dit vroege voorjaar: veel plezier met fotografie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *