Sta je stevig? Of beter gezegd, staat je camera stabiel? Het probleem waar veel mensen tegen aan lopen als ze net beginnen met fotograferen is onscherpe foto’s.
Een van de oorzaken is een combinatie van de sluitertijd en de afdrukbeweging van de fotograaf. Door de neerwaartse beweging voor het afdrukken van de knop ontstaat een onscherp beeld. We spreken dan over bewegingsonscherpte.
Voorkom bewogen foto’s
De oplossing lijkt simpel. Zorg voor een stevige basis onder de camera zodat de neerwaartse beweging van de fotograaf blokkeert.
De oplossing voor onscherpe foto's is een statief, maar ook als je even geen statief bij de hand hebt hier wat tips.
Stabiele ondergrond
De meest simpele oplossing is zorgen voor een stabiele ondergrond. Wacht nog even met je statief afstoffen of naar de winkel rennen voor aanschaf.
In ruim 30 jaar fotografie is het mij in de begin jaren maar wat vaak overkomen. Een situatie waarbij een statief noodzakelijk is – omdat het te donker is om te fotograferen. Jammer maar helaas om welke reden dan ook is zo'n ding juist op dat moment niet voorhanden.
ISO Waarde verhogen
Even van ISO (lichtgevoeligheid) wisselen in de tijd van een rolletje was geen makkelijke optie.
Nu kun je wel eenvoudig wisselen van ISO waarden, lang leve het digitale tijdperk.
Verhoog als het kan de ISO waarde, zodat je camera meer lichtinformatie kan vastleggen. Ben je niet helemaal zeker van de kwaliteit van je camera bij een hoge(re) ISO waarde probeer als het kan dan wat meer foto's te maken en wissel de waarde af. Ga bijvoorbeeld naar 800 en 3200 en maak met beide instellingen - ongeveer - dezelfde foto's.
Pas op met hoge ISO waarden. Deze kunnen ook voor het oog onscherpe foto's opleveren. Door de hoeveelheid ruis - min of meer vergelijkbaar met de vroegere korrel - wordt het beeld grover. Zeker van dichtbij oogt daardoor een foto sneller onscherp.
Zoek steun
Soms is het resultaat van een hoge ISO niet altijd om blij van te worden. Maar niet getreurd er zijn voldoende mogelijkheden om dit probleem op te vangen.
Zoek in de omgeving naar een vast object.
Denk aan een muur, bank, stoel, steen of iets anders in de buurt.
Plaats je camera op het vaste, stabiele object en maak de foto.
Misschien is dit niet de exacte plaats van waaruit je de foto wilt maken. Het resultaat is beter dan een bewogen foto.
Steuntje in de rug
Een muur of rotswand kan dienen als steun bij het maken van de foto, zodat beweging tot een minimum beperkt wordt.
Leun tegen de muur of rotswand en klem je armen stevig tegen je aan.
Even de adem inhouden tijdens het afdrukken en het resultaat zal beter zijn.
Oefen dit wat vaker
Heb je een goede reden om niet met een statief op pad te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een lange afstandsreis. Elke gram maakt het verschil tijdens het lopen.
Oefen dan thuis vooraf aan de reis met het maken van foto’s om een vastere hand te krijgen. Probeer de voorgestelde tips, door thuis te oefenen wordt je niet alleen beter, maar zal je tijdens het reizen ook sneller door hebben hoe je daar ter plaatse toch die onvergetelijke foto kunt maken.
Balanceren
Bedenk dat het maken van een foto met gestrekte armen (tablet, telefoon en compact camera) zorgt voor meer bewegingsonscherpte. Probeer in dit geval uw ‘camera’ zo dicht mogelijk bij uw lichaam te houden.
Tot zo ver de direct ter plaatse toepasbare oplossing.
Aanschaf statief
Bent je een liefhebber van fotografie in donkere of slecht verlichte situaties, dan is een statief de beste oplossing.
Waar houd je rekening mee bij het aanschaffen?
Begin niet bij prijs of merk, maar stel liever de volgende vragen.
Waarvoor ga ik een statief gebruiken?
Hoe vaak ga ik een statief gebruiken?
Waar ga ik een statief gebruiken?
Waarvoor
Bij het waarvoor gaat het dus om het onderwerp dat je wilt fotograferen. Het gaat dus niet zo zeer alleen om het voorkomen van onscherpe foto's. Een statief hoort vooral te passen bij de activiteiten die je doet als fotograaf.
Houd je van landschapsfotografie en maak je lange wandelingen? Dan is een licht statief de beste keus.
Houd rekening met het gewicht van de camera en objectieven. In de winkel kunnen ze je prima adviseren over het beste type en merk voor je doeleinden.
Op internet is ook productinformatie te vinden die je kan helpen bij het maken van de juiste keuze.
Hoe vaak
Bij de frequentie kun je je afvragen of je veel geld uit wilt geven voor een exemplaar dat slechts enkele keren per jaar wordt ingezet.
Bent je echter een fervent macrofotograaf, dan is een investering in een flexibel inzetbaar statief (laag bij de grond, omkeerbaar aansluitpunt etc). garantie voor meer plezier bij het fotograferen.
Waar
Het waar is zeker van belang. De eisen voor een statief dat je tijdens een stadswandeling meedraagt zijn totaal anders dan een exemplaar dat op zandige gronden wordt geplaatst.
Bedieningsgemak
Ga vooral in de winkel het statief proberen.
Niets mis met oriënteren op internet, maar voor aanschaf adviseer ik een winkel.
Je krijgt persoonlijk advies in de speciaalzaken, zij weten precies welk statief het beste geschikt is voor jouw situatie.
Belangrijker nog: je kunt het statief vasthouden en uitproberen.
Let bij het uitproberen op hoe makkelijk je het vindt om het statief op te zetten.
Een camera aan te sluiten en tot slot weer opbergen.
Niets vervelender dan gammele knopjes als je stevig van hand bent.
Het opzetten van een statief moet soepel verlopen.
Ter plaatse kun je gelijk vragen stellen over bediening van de onderdelen.
Want laten we eerlijk zijn eenmaal thuis wordt het boekje vaker niet dan wel gelezen.
Na jaren komen mensen soms achter eenvoudige bedieningsgemakken.
Bewegingsonscherpte spiegel
Ondanks een goed statief kan het voorkomen dat je nog onscherpe foto’s krijgt.
Een voorbeeld hiervan is bij macrofotografie. Doordat de opname heel dicht op het onderwerp wordt gemaakt wordt elke beweging vastgelegd. Snelle sluitertijden zijn niet altijd een optie.
In een spiegelreflex camera wordt de spiegel opgeklapt wat kan zorgen voor minimale bewegingsonscherpte. De oude kreet ‘gestoken scherp’ zal in zo’n foto niet opgaan. Een goed statief kan hier dus niet alleen uitkomst bieden. Wel is het mogelijk om de camera in te stellen, zodat de spiegel voor het maken van de opname al wordt opgeklapt. De minimale beweging is dan over tegen de tijd dat de opname wordt gemaakt. Dit gaat in fracties van seconden, je zult dus niet veel tijd verliezen :).
Heb je tips of vragen? Laat een bericht achter in de commentaarbox hieronder.
Op de hoogte blijven van verschenen artikelen? Vul het formulier in voor de nieuwsbrief BULB en blijf op de hoogte.