Oplossing onscherpe foto’s – statief

Sta je stevig? Of beter gezegd, staat je camera stabiel? Het probleem waar veel mensen tegen aan lopen als ze net beginnen met fotograferen is onscherpe foto’s.

Een van de oorzaken is een combinatie van de sluitertijd en de afdrukbeweging van de fotograaf. Door de neerwaartse beweging voor het afdrukken van de knop ontstaat een onscherp beeld. We spreken dan over bewegingsonscherpte.

Voorkom bewogen foto’s

De oplossing lijkt simpel. Zorg voor een stevige basis onder de camera zodat de neerwaartse beweging van de fotograaf wordt geblokkeerd. In dit artikel vind u een aantal tips om dit probleem op te lossen.

Stabiele ondergrond

De meest simpele oplossing is zorgen voor een stabiele ondergrond. Wacht nog even met uw statief afstoffen of naar de winkel rennen voor aanschaf.
In ruim 30 jaar fotografie is het mij in de begin jaren maar wat vaak overkomen. Een situatie waarbij een statief noodzakelijk is – omdat het te donker is om te fotograferen.

Even van ISO (lichtgevoeligheid) wisselen in de tijd van een rolletje was geen makkelijke optie. Hoewel nu eenvoudig gewisseld kan worden is het resultaat van een hoge ISO ook niet altijd om blij van te worden. Maar niet getreurd er zijn voldoende mogelijkheden om dit probleem op te vangen.

Zoek in de omgeving naar een vast object. Dit kan een muur, bank, stoel, steen of om het even wat zijn. Plaats de camera op het vaste object en maak de foto. Hoewel dit niet altijd de exacte plaats zal zijn van waaruit u de foto wilt maken, is het resultaat beter dan een bewogen foto.

Een muur of rotswand kan dienen als steun bij het maken van de foto, zodat beweging tot een minimum beperkt wordt. Leun stevig tegen de muur of rotswand en klem u armen stevig tegen u aan. Even uw adem inhouden tijdens het afdrukken en het resultaat zal beter zijn.

Oefen eventueel thuis wat meer voor de vakantie met het maken van foto’s om een vastere hand te krijegn.

Bedenk dat het maken van een foto met gestrekte armen (tablet, telefoon en compact camera) zorgt voor meer bewegingsonscherpte. Probeer in dit geval uw ‘camera’ zo dicht mogelijk bij uw lichaam te houden.

Tot zo ver de direct ter plaatse toepasbare oplossing.

Aanschaf statief

Bent u een liefhebber van fotografie in donkere of slecht verlichte situaties dan is een statief de beste oplossing. Waar houd je rekening mee bij het aanschaffen? Begin niet bij prijs of merk, maar stel liever de volgende vragen.

Waarvoor ga ik een statief gebruiken?
Hoe vaak ga ik een statief gebruiken?
Waar ga ik een statief gebruiken?

Bij het waarvoor gaat het dus om het onderwerp dat u wilt fotograferen. Houdt u van landschapsfotografie en maakt u lange wandelingen? Dan is een licht statief de beste keus. Houd rekening met het gewicht van de camera en objectieven die u er op wilt plaatsen. In de winkel kunnen ze u prima adviseren over het beste type en merk voor uw doeleinden.

Bij de frequentie kun je je afvragen of je veel geld uit wilt geven voor een exemplaar dat slechts enkele keren per jaar wordt ingezet. Bent u echter een fervent macrofotograaf, dan is een investering in een flexibel inzetbaar statief (laag bij de grond, omkeerbaar aansluitpunt etc). garantie voor meer plezier bij het fotograferen.

Het waar is zeker van belang. De eisen voor een statief dat u tijdens een stadswandeling meedraagt zijn totaal anders dan een exemplaar dat op zandige gronden wordt geplaatst.

Bedieningsgemak

Ga vooral in de winkel het statief proberen. Niets mis met oriënteren op internet, maar voor aanschaf adviseer ik een winkel. U krijgt advies in de speciaalzaken, zij weten precies welk statief het beste geschikt is voor uw situatie. Belangrijker nog: u kunt het statief vasthouden en uitproberen.

Let bij het uitproberen op hoe makkelijk u het vindt om het statief op te zetten. Een camera aan te sluiten. Tot slot weer opbergen.
Niets vervelender dan gammele knopjes als u stevig van hand bent. Het opzetten van een statief moet soepel verlopen. Daarbij komt dat u vragen kunt stellen over bediening van de onderdelen. Eenmaal thuis wordt het boekje vaker niet dan wel gelezen. Na jaren komen mensen soms achter eenvoudige bedieningsgemakken.

Bewegingsonscherpte spiegel

Ondanks een goed statief kan het voorkomen dat u nog onscherpe foto’s krijgt.

Een voorbeeld hiervan is bij macro fotografie. Doordat de opname heel dicht op het onderwerp wordt gemaakt wordt elke beweging vastgelegd. Snelle sluitertijden zijn niet altijd een optie.

In een spiegelreflex camera wordt de spiegel opgeklapt wat kan zorgen voor minimale bewegingsonscherpte. De oude kreet ‘gestoken scherp’ zal in zo’n foto niet opgaan. Een goed statief kan hier dus niet alleen uitkomst bieden. Wel is het mogelijk om de camera in te stellen, zodat de spiegel voor het maken van de opname al wordt opgeklapt. De minimale beweging is dan over tegen de tijd dat de opname wordt gemaakt. Dit gaat in fracties van seconden, u zult dus niet veel tijd verliezen :).

Heeft u tips of vragen? Laat een bericht achter in de commentaarbox hieronder.
Op de hoogte blijven verschenen artikelen? Vul het formulier aan de zijkant in en ontvang maandelijks een overzicht met de verschenen artikelen.

Zoekt u inspiratie voorbeeldfoto’s, kijk dan ook eens op mijn borden op Pinterest.

Bekijk het profiel van PM Fotografie op Pinterest.

Veel plezier tijdens het fotograferen!

Volgende keer: het huppelt in de wei en ….. snelle sluitertijden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *