Passie

Passie: fotograferen vanaf je jeugd

Hartstochtelijke liefhebberij, Kleine schoonheid met een roeping, Gloed, Passie; gevonden op Puzzelwoordenboek.

 

Passie

Heb jij ook een passie? Iets dat je mateloos fascineert. Waarvoor we je midden in de nacht wakker kunnen maken? 

Je verwacht bij mij waarschijnlijk als antwoord fotografie. Dan ben je warm, maar echt hot is voor mij licht. Als fotograaf zo gek nog niet. Want zonder licht geen foto. Mijn camera is voor mij alleen een middel om mijn grootste passie, licht, vast te leggen. 

Ja ik weet het, als professioneel fotograaf is het voor mij ‘makkelijk’. Ik hoor je heus wel denken. Elke dag een camera in je handen maakt het een stuk simpeler dan werken voor een baas. Maar hé, ik werk voor allemaal verschillende bazen met telkens andere eisen en vereisten. Dat geeft mij ook niet de perfecte situatie om met mijn grootste passie bezig te zijn. 

Dat betekent dat ik er tijd aan besteed als de gelegenheid zich voor doet. In mijn vrije tijd en op vakantie. 

Licht

Licht is zo eindeloos als het universum. Dat is ook precies waar het vandaan komt. Oké, laat ik niet aan het eind beginnen, maar bij het begin. 

Als kind neem je vaak over wat je ziet. Wat ik zag waren ouders die de tijd namen om de omgeving vast te leggen. In het begin was dat zo’n stoere camera in leren hoes. Man ik voelde me super volwassen als kleine spruit. De camera is bijna groter dan mijn hoofd. Maar ja, dat mocht maar even én onder toeziend oog van Pap.

Naderhand stapte m’n Pa over op filmen en ook daarvan kan ik me herinneren dat ik ‘m hielp. Als kind is het monkey seemonkey do. Toch ontwikkelde zich in die jaren al mijn eigen fascinatie. 

Passie: fotograferen vanaf je jeugd
'Mind picture'

De lichtval in kerken, schaduwspel in gallerijen van abdijen. Contrasten tussen licht en donker in steegjes van Franse dorpjes en eindeloze ritten in de bergen. Tijdens onweer met mijn neus tegen de ramen geplakt, wachtend op de volgende flits.  

Allemaal ‘mind pictures’ want foto’s maken in het analoge tijdperk was geen goedkope hobby en al helemaal niet als je het meenkele guldens zakgeld moest doen. 


Licht schitteringen op het water.

Met mijn eerste ‘eigen’ camera, een Polaroid (zo een die nu helemaal in is), knipte ik erop los. Daarna een compact camera, eindeloos veel zonsondergangen – en zelfs enkele zonsopkomsten 😉. 

Tot ik mijn ultieme trigger vond! De schitteringen van zonlicht op het water! Man ik kon niet gelukkiger zijn dan daarnaar te kijken, met camera in de aanslag. 

Voor mijn Lucky shot wel te verstaan, want enig idee hoe ik dat goed kon vastleggen had ik niet. 

Deze artikelen gaan dus niet persé over het instellen van je camera. Veel liever neem ik je mee op mijn ontdekkingsreisDe wereld, het heelal, ons universum of gewoon lekker in mijn voortuin. Wil je een tip over het instellen van je camera, stel dan die vraag hieronder. Of verwonder je lekker samen met mij over hoe groot de impact van licht eigenlijk is. 

Petra Muilenburg is portretfotograaf en geeft al geruime tijd cursussen aan hobbyfotografen. Van basiscursus tot specialismes als Puur zwart/wit, Petra is graag bereid haar kennis en kunde te delen.

Heeft u een tip of vraag na het lezen van dit artikel? Plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Agenda cursussen en workshops

Kijk voor het aanbod cursussen en workshops en schrijf u gelijk in.

Op de hoogte blijven van verschenen artikelen, cursussen en workshops? Schrijf u in voor ons maandelijkse ezine Bulb en ontvang een overzicht in uw electronisch postvak.

 

Schrijf in voor
e-zine BULB

 

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *