Op pad met je Smartphone kan je net zulke mooie foto's opleveren als een (spiegel)reflex camera. Gebruik je Smartphone camera ook gerust eens voor vuurwerk fotografie.
Hieronder tips die je op weg helpen naar goede foto's.
Statief - óók voor je Smartphone fotografie
Een statief bij dit soort fotografie is eigenlijk een no-brainer. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar. Zo heb je statiefjes in klein formaat die we ook wel tafelstatieven noemen.
Een statief met stramme pootjes kan een uitdaging zijn. Doordat je ondergrond niet helemaal level is of een goede vlakke ondergrond helemaal ontbreekt. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar een flexibelere oplossing.
Deze vind je bij Joby onder GorillaPod. Op de pagina helpen ze je verder met een goede keus te maken.
Voor mijn vorige - Huawei - Smartphone had ik zelf een versie met wat kleinere bolletjes. Maar met de komst van mijn Samsung Smartphone in een veel grotere uitvoering voldeden de kleine bolletjes niet helemaal lekker meer. Nu gebruik ik dus zelf de variant met de grotere bollen.
Door de ronde - ten opzichte van elkaar - flexibele bolletjes kan op oneffen oppervlaktes, maar ook rond een hek of zo je statief worden bevestigd. Lekker praktisch, daar houd ik wel van.
Heb je (nog) geen statief? Probeer dan iets creatiefs door je camera ergens op klem te zetten met een steen of iets dergelijks. Zelf heb ik ooit een vuilnisbak als ondergrond gebruikt en mijn Smartphone vastgezet met een - geleende - dikke portemonnee. Als het werkt, dan werkt het.
Als je maar zorgt dat je foto niet door beweging van je hand extra effecten toevoegt die je niet wilt.
Gebruik een timer
Soms levert de laatste optie nog al wat gepruts op. Het kan daarom een goed moment zijn om gebruik te maken van de timer in je camera. Die zorgt ervoor dat je opname start als je hand en/of je gezicht al uit beeld zijn.
Nadeel is dat je dus achter de feiten aanloopt en niet weet wat je camera vastlegt. De opnames starten wat later en het moment is dus al voorbij. Bij een vuurwerkshow is dat geen probleem, want daar volgen de mooie vuurwerk momenten elkaar in rap tempo op.
Bij een ongeorganiseerd vuurwerk zoals met Oudjaarsavond kan het zijn dat je 'mooie' zwarte plaatjes krijgt, omdat er op dat moment net niets interessants vast te leggen is.
Smartphone & vuurwerk fotografie - scherpstellen
Ook zo'n lekker dingetje. Met een (spiegel)reflexcamera bereid ik me voor op wat komen gaat. Fotograferen met je Smartphone is meestal meer een 'in het moment' dingetje.
Gelukkig kun je op je scherm tikken om aan te geven waar je wilt scherpstellen. Als je niet kort tikt, maar je vinger wat langer op dezelfde plek houdt, kun je het punt van scherpstellen op veel Smartphone camera's 'vastzetten'.
Zie je op de hoogte van het vuurwerk een straatlantaarn of iets anders dat verlicht is, een raam van een huis of reclamebord? Tik daar dan om scherp te stellen en controleer na je eerste foto even snel tussendoor of de scherpte goed uitkomt van het vuurwerk.
Inzoomen - no no
Heeft je Smartphone camera diverse standen met hoeveel er in beeld komt?
Onder fotografen spreken we dan van groothoek > veel van de omgeving, standaard of telelens > wat je ver ziet lekker dichtbij halen.
Kies het liefst de standaard of groothoek instelling. Te veel inzoomen zorgt dat het vuurwerk alleen als strepen door je beeld lopen.
Het bepalen waar het vuurwerk in beeld zal komen is ook moeilijk. Hoe verder je inzoomt, des te minder makkelijk kun je het beeld stabiel houden.
Dit is met een statief geen probleem, maar bij dit soort opnames is iedere minieme beweging al een mega uitvergroting in je eindresultaat.
Je wilt ook het liefst dat de hele vorm van het vuurwerk zichtbaar is. Je kunt dan beter te veel ruimte boven het vuurwerk overhouden. Dat kun je in nabewerking altijd nog afsnijden. Er bij zetten in de nabewerking wordt al een stuk lastiger en minder fraai. Zelfs met de huidige AI.
Controleer ook of je Smartphone meerdere lenzen heeft voor de instelling of dat het dichtbij halen digitaal gebeurt. In het laatste geval kun je dat beter in de nabewerking doen, dan bij de originele opname. De kwaliteit van je foto heeft hier het nodige onder te lijden. Je kunt beter achteraf beslissen of je dat wel of niet wilt.
Flitser uit!
Tijdens het fotograferen zet je de flitser beter uit. Je omstanders vinden dat heel aardig van je.
Dat niet alleen, het heeft ook geen enkel effect. Behalve misschien dat je batterij van je Smartphone sneller leegloopt. Het vuurwerk heeft voldoende licht van zichzelf en heeft dus geen extra licht van je flitser nodig.
Ook de omgeving is vaak te ver weg om met je kleine rondje licht voldoende te verlichten om van invloed te zijn op het eindresultaat van je foto.
Er zijn uitzonderingen. Stel je wil degene waarmee je bent én het vuurwerk op de foto. Dan kun je de flitser gebruiken om het gezicht van degene die je fotografeert ook daadwerkelijk te zien.
Het kan zijn dat je de handmatige instellingen van je Smartphone camera dan moet gebruiken. Want flitsen betekent voor de ingeprogrammeerde instellingen van je Smartphone camera meestal dat het licht in de omgeving van minder belang is.
Handmatig instellen
Durf je het aan? Dan kun je spelen met de PRO instellingen, als je Smartphone camera daarover beschikt. Je gaat daarbij stoeien met het instellen van diafragma, sluitertijd en ISO.
Zo maak je van Smartphone & vuurwerk fotografie een grotere uitdaging.
Er zijn ook andere manieren.
De meeste Smartphone camera's hebben tegenwoordig allerlei uitbreidingen. Kijk eens - het liefst van te voren - welke mogelijkheden jouw Smarphone je biedt.
Soms kun je onderaan doorscrollen naar meer mogelijkheden. Kijk of je daar instellingen voor avondfotografie of misschien zelfs wel vuurwerk vindt.
In andere gevallen kun je ook gebruik maken van een symbool dat lijkt op een tandwiel. Die zit meestal ergens bovenaan als je de camera in je Smartphone hebt geactiveerd. Kijk wat deze mogelijkheden je bieden.
Heb je voldoende tijd en zin, experimenteer dan met enkele van deze instellingen tijdens het fotograferen. Zorg dat je eerst wat mooie foto's hebt van het vuurwerk, dan kun je daar alvast scoren bij vrienden of volgers op social media.
Je beeld interessanter maken
Het vuurwerk op zich is vaak ontzettend mooi, maar na het zoveelste plaatje van uit elkaar spattend licht heb je het meestal wel gehad.
Zorg er daarom voor dat je ook in het rond kijkt. Een groepje mensen dat het vuurwerk staat te bekijken kan prachtig dienen als voorgrond. De figuren worden donker (silhouette) afgebeeld. Dat is perfect want zo krijgt je beeld ineens meer waarde. Zeker als het groepje bestaat uit vrienden of familie.
Het kan zoals je hier bij de foto's van dit artikel ziet ook de moeite waard zijn om meer afstand te nemen van het vuurwerk. Vergelijk het maar met de foto's in mijn andere artikel over vuurwerk fotograferen "7 tips over foto's van vuurwerk"
Volgens mij kun je met deze tips wel even vooruit. Heb je toch nog vragen? Stel ze dan gerust in het commentaarveld hieronder. Ik probeer je zo snel mogelijk van antwoorden te voorzien.
Wil je meer leren over fotograferen met je Smartphone of krijg je het liever een keer persoonlijk uitgelegd? Kijk dan bij de workshops Smartphone fotografie onderaan vind je de data wanneer de eerstvolgende staat gepland.